OZ Skalná hrana chce s výstavbou outdoorového parku začať v apríli

05.03.2011 Prešov

Prešov 5. marca (TASR) – Občianske združenie (OZ) Skalná hrana plánuje začiatkom apríla spustiť výstavbu outdoorového parku, na ktoré získalo financie z európskych zdrojov.
V priebehu roka chcú v susedstve letného kúpaliska na Sídlisku III v Prešove vybudovať sústavu lanových prekážok, umelé lezecké steny, ihrisko a priestory na organizovanie školení.
Predseda OZ Ľubomír Kuderjavý dnes pre TASR povedal, že na príprave už niekoľko rokov úzko spolupracujú s prešovskou radnicou. Výstavba areálu je súčasťou medzinárodného projektu, ktorý realizujú v spolupráci s mestom Svidník a poľským Krosnom, pričom cieľom je vybudovať cezhraničnú sieť športovo-rekreačných areálov a zvýšiť tak turistickú atraktivitu miest.
Partneri získali z Európskeho fondu regionálneho rozvoja spoločný grant vo výške 2,73 milióna eur, z čoho suma vo výške 572.000 eur je určená pre Prešov. Viac ako 1,6 milióna eur využije Krosno na výstavbu tzv. parku dobrodružstva a lyžiarsky vlek a Svidník bude môcť zrekonštruovať ľadovú plochu za takmer 500.000 eur.
\"Tento areál nebude slúžiť len úzkej skupine ľudí, ale predovšetkým verejnosti. Má ponúknuť priestor na aktívne trávenie voľného času, rekreačné, pohybové a zdraviu prospešné aktivity. Okrem toho tu bude možnosť realizovať aj programy pre telesne postihnutých občanov, \" uviedol Kuderjavý.
Doplnil, že zámerom je aj vytvorenie zázemia pre rozvoj a propagáciu amatérskeho, ale aj profesionálneho outdoorového športu, ako napríklad športové lezenie a vysokohorská turistika. Rovnako má slúžiť ako vzdelávacie centrum, predovšetkým formou zážitkovej pedagogiky v oblasti aktívneho turizmu pre deti a mládež.
Hovorkyňa radnice Veronika Gazdová informovala, že mesto sa na spolupráci podieľa prenájmom pozemku s rozlohou 6000 štvorcových metrov a okrem štúdie vypracovalo aj technickú dokumentáciu lanových prekážok.
 

Vyberte región

mark